COVID-19: Preporuke svjetskih homeopata za prevenciju i tretman

COVID-19: Preporuke svjetskih homeopata za prevenciju i tretman

Preporuka: Indijsko Ministarstvo AYUSH

Indijska vlada objavila je 29. siječnja 2020. preporuke Ministarstva AYUSH za ayurvedu i homeopatiju (Ayurveda, Yoga and Naturopathy, Unani, Siddha and Homoeopathy) o primjeni homeopatije i ayurvede kao prevencije Koronavirusa.

Prema njihovoj preporuci, homeopatska remedija Arsenicum album 30C uzima se kao prevencija, jednom dnevno.

Ministarstvo AYUSH navodi i općenite preporuke:

 • održavajte osobnu higijenu
 • perite često ruke, sa sapunom i vodom, barem 20 sekundi.
 • izbjegavajte dodirivati oči, nos i usta ako niste oprali ruke
 • izbjegavajte bliski kontakt s osobama koje su bolesne
 • ostanite kod kuće ako ste bolesni
 • pokrijte rukama nos i usta kada kašljete i kišete te operite ruke nakon kašljanja i kihanja
 • učestalo dezinficirajte predmete i površine koje često dodirujete
 • koristite masku N95 kad putujete ili boravite na javnim mjestima
 • ako sumnjate da imate Koronavirus, odmah kontaktirajte zdravstvene službe

Homeopatija je u Indiji priznata metoda liječenja temeljem Zakona iz 1973. godine (Homeopathy Central Council Act, 1973.). Jedinstveni sustav edukacije u području homeopatije uspostavljen je u Indiji još 1983. godine. AYUSH sustav čine bolnice, obrazovne institucije i registrirani praktičari.

U Indiji trenutno postoji preko 3.300 homeopatskih bolnica s oko 68.000 bolničkih kreveta, 21.000 homeopatskih ljekarni, 485 homeopatskih koledža i oko 725.000 liječnika koji se službeno bave homeopatijom, prema AYUSH podacima. Večličina homeopatskog tržišta je oko 26 milijardi Indijskih rupija (419 milijuna američkih dolara).

Za sve detalje oko primjene ove preporuke indijskog Ministarstva javite se svom lokalnom homeopatu ili ljekarniku.

Kompletan tekst preporuke AYUSH Minstarstva o Koronavirusu možete pročitati ovdje.


Preporuka: dr. Rajan Sankaran

Dr. Rajan Sankaran svjetski je poznati homeopatski liječnik, mislilac, učitelj i pisac homeopatskog sustava liječenja. Diplomirao je sa zlatnim počastima na Homeopatskom medicinskom koledžu u Mumbaiju. Poslijediplomski studij završio je na Sveučilištu Aurangabad. Dr. Sankaran poznat je po svojim revolucionarnim idejama i vizionarskim načinima razmišljanja te su njegovi duboki uvidi u velikoj mjeri utjecali na razmišljanje i djelovanje homeopata današnjeg vremena. Njegov je veliki doprinos homeopatiji detaljna klasifikacija remedija unutar periodnog sustava minerala te rad s kraljevstvima i podkraljevstvima kod biljaka i životinja. Njegove ideje i spoznaje te stil podučavanja i pisanja čine ga vrlo popularnim učiteljem među homeopatima diljem svijeta. Njegovi seminari i predavanja održavaju se u brojnim zemljama svijeta, kao i u Indiji. Autor je brojnih knjiga u poručju homeopatije, a mnoge od njih prevedene su na brojne svjetske jezike.

Dr Rajan Sankaran proučavao je slučajeve Dr Aditye Kasariyans iz Irana, koja je temeljem njihove zajedničke suradnje homeopatijom tretirala više od 40 osoba oboljelih od Koronavirusa.

Rezultati njihove analize pokazali su da su pacijenti izvrsno reagirali na terapiju homeopatskom remedijom Camphora 1M.

Temeljen navedenog, dr Rajan Sankaran preporučio je primjenu homeopatske remedije Camphora 1M:

 • kao preventiva se uzima u potenciji 1M, u granulama, dva puta dnevno kroz dva dana
 • kao tretman simptoma bolesti uzima se u potenciji 1M, a granule se otope u vodi te se uzima jedna žličica otopine svaka 3 sata

Dr Sankaran napominje da će u nekim slučajevima biti potrebno koristiti i neke druge homeopatske remedije. Stoga je potrebno razmotriti i ostale korisne remedije, uz ovu preporučenu.

Kompletan tekst preporuke dr. Rajana Sankrana od 11.3.2020. možete pročitati ovdje.

Dopunjen tekst preporuke dr. Rajana Sankarana od 18.5.2020., koji se temelji na njegovoj analizi slučajeva Covid-19 pozitivnih pacijenata u Indiji te analizi primjene njegove preporuke diljem svijeta, možete pročitati ovdje. Prema toj preporuci, i dalje vrijedi preporuka za primjenu homeopatske remedije Camphore 1M, a dana je i analiza pristupa Covid-19 pozitivnim pacijentima te odabiru remedije kao preventive za ovaj virus.


Preporuka: Dr. Manish Bhatia

Indijski liječnik Dr. Manish Bhatia, objavio je vrlo opsežan rad s analizom simptoma Koronavirusa.

Njegov su preporuke sljedeće:

U prvoj faze bolesti: Bryonia alba 6CH ili 30CH, jednom dnevno kod blažih simptoma ili svakih 6 sati kod jačih simptoma.

Za stezanja u prsima i probleme s disanjem: Lycopodium 30CH. Razmotriti i remediju Camphoru.

Detaljan članak dr. Bhatie možete pročitati ovdje.


Preporuka: Prof. George Vithoulkas

Profesor George Vithoulkas, grčki homeopat i autor brojnih homeopatskih djela, naveo je u svom postu na stranici Facebook-a, da je zaprimio nekoliko preporuka raznih homeopatskih centara, no da je prema njegovom mišljenju najbolje držati se preporuke indijskog Ministarstva AYUSH, koja preporuča homeopatsku remediju Arsenicum album 30c. Prema njegovom navodu, ta se preporuka temelji na prethodnim uspješnim iskustvima prevencije jednostavnijih virusa.

Profesor Vithoulkas izjavio je da je prikladan pristup uzeti svaki slučaj individualno.

Dr. Sankaran objašnjava detaljnije u svojoj analizi zašto individualan pristup nije potreban te se referira na riječi prof. Vithoulkasa u svom članku od 18.5.2020.


Preporuka: Banerji protokoli

Indijska klinika Dr. Prasanta Banerji Homoeopathic Research Foundation (PBHRF) iz Kalkute, poznata je po primjeni tzv. “Banerji protokola” u homeopatiji, a ima iskustvo dugo preko 150 godina u tretiranju najtežih bolesti, uključujući i karcinome.

Njihova je preporuka objavljanja na njihovoj internetskoj stranici, a remedija koju preporučaju je Thuja 30c.

Kao preventiva Koronavirusa, uzima se Thuja 30c, jednom dnevno po 5 granula, kroz 7 dana. Nakon toga, uzima se jednom tjedno doza od 5 granula, kroz ukupno tri tjedna. 

Preporuku za Banerji protokol za prevenciju Koronavirusa možete pogledati ovdje.

Za osobe pozitivine na Covid-19, koji nemaju simptome bolesti, preporuka je koristiti sljedeće:

 1. Camphora 200c, jednokratno
 2. Thuja occidentalis 30c, dva puta dnevno po 5 granula.
 3. Eupatorium perfoliatum Q (Matična tinktura), 5 kapi u dvije žlice vode, dva puta dnevno.

HOMEOPATIJA NIJE ZAMJENA ZA HITNU MEDICINSKU POMOĆ!

MOLIMO JAVITE SE SVOM LIJEČNIKU UKOLIKO IMATE SIMPTOME KORONAVIRUSA!

GORE NAVEDENE PREPORUKE SVJETSKIH HOMEOPATA PRIKAZUJU SE NA OVOJ STRANICI INFORMATIVNO I NISU UPUTE ZA LIJEČENJE! PRIMJENU OVIH PREPORUKA PODUZIMATE NA SVOJU VLASTITU ODGOVORNOST I Annah d.o.o. NE PREUZIMA ODGOVORNOST ZA VAŠU ODLUKU DA UZIMATE NEKE OD NAVEDENIH REMEDIJA. 

Misija i vizija | Zašto Annah? | Odricanje od odgovornosti | Pravila o privatnosti | Uvjeti i odredbe | Kodeks etike
Annah d.o.o.