Zanimljivosti

Zanimljivosti iz svijeta o primjeni homeopatije

Homeopatija za epidemiju kolere

Godine 1854., Napoleon III naručio je velike količine homeopatskog lijeka Camphora za cijelu vojsku tijekom epidemije kolere.


Usain Bolt koristi homeopatiju od svoje 16. godine

Prije nego je osvojio tri zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine otputovao je u Njemačku da posjeti svog homeopata. Nakon Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine javno je zahvalio svom homeopatu nakon osvojene tri medalje.

Neke od njegov izjava o homeopatiji i o svom homeopatu:

…prije utrke: “Posjetio sam svog doktora koji je odradio svoje čarolije, kao i uvijek. Spreman sam.”

…”Doktor je odradio jako dobar posao. Znam da sam u dobroj formi.”

…o svom homeopatu:

…”On je jedini koji je tijekom svih ovih godina uspio pronaći lijek za moja leđa da bih se mogao natjecati i ostati na stazi.”

…”Svaki put kad imam problem, on mi da dobar savjet i terapiju.”


Boris Becker koristio je usluge njemačkog homeopata

Tenisač Boris Becker osvojio je šest Gram Slam turnira i olimpijsko zlato, a i najmlađi je ikad pobjednik Wimbledona. Poznata je činjenica da je tijekom svoje sportske karijere koristio usluge njemačkog homeopatskog liječnika.


Sir Paul McCartney, bivši član Beatlesa i glazbena ikona koristi homeopatiju

O homeopatiji je jednom prilikom javno izjavio: “Ne mogu bez homeopatije. Zapravo, nikad nigdje ne odlazim bez homeopatije. Često koristim homeopatske remedije.”

Sir Paul je počeo koristiti homeopatiju uz svoju suprugu Lindu, koja se prva uvjerila u dobrobit homeopatije.

Prema Guinessovoj knjizi svjetskih rekorda, Paul McCartney je najuspješniji kompozitor i glazbenik u povijesti, s 33 platinum pjesme, 91 pjesmu u Top 10, od kojih je 33 bilo na prvom mjestu hitova, te s prodanih 100 milijuna nosača zvuka.

U Rock and Roll Hall of Fame nalazi se dvostruko – i kao član Beatlesa i kao pojedinac.

Engleska Kraljica Elizabeta dodijelila mu je 1994. godine titulu “Sir” ispred imena. I sama je Kraljica veliki zagovornik i zaštitnik homeopatije.


Cindy Crawford uvijek nosi sa sobom set homeopatskih remedija

Supermodel Cindy Crawford pričala je za Oprah Winfrey Show o homeopatiji.

“Ja sam doktor u svojoj obitelji i veliki sam obožavatelj homeopatije. Uvijek nosim ovo sa sobom.”, rekla je pokazujući set od 50-ak homeopatskih remedija za prvu pomoć. Dodala je da koristi homeopatiju za ubode komaraca i pčela, kao i za masnice koje lako zadobiva. “Samo pet granulica”, objasnila je kako brzo te tegobe prolaze, a da djeca vole granulice jer su slatke.


Kim Cattrall, zvijezda serije Sex i grad, koristi homeopatiju

“Arnica! Volim ju! Koristim je stalno jer lako zadobivam masnice.”, Izjavila je Kim za dnevne novine.


Citat sa seminara Anite Moorjani u Zagrebu:

“Prva stvar za kojom bi posegnula, da mi treba terapija, to bi bila homeopatija!”

Anita Moorjani, Zagreb, 27.5.2018.


Poznato je da engleska kraljevska obitelj koristi homeopatiju

Ni nova vojvotkinja od Sussexa, Meghan Markle, nije iznimka!

Vojvotkinja je promovirala proizvode za gripu renomiranog francuskog proizvođača homeopatskih remedija.


Mark Twain zagovarao je homeopatiju

“Uvođenje homeopatije natjeralo je liječnike starog kova da se probude i nauče nešto o racionalnoj prirodi svog načina rada. Možemo biti zahvalni da je homeopatija preživjela pokušaje alopata (klasičnih liječnika) da je unište.”


John D. Rockefeller smatrao je homeopatiju napretkom u medicini

John D. Rockefeller živio je do svoje 98. godine i bio je poznat po tome da je njegov homeopat često putovao s njim. O homeopatiji je izjavio da je to “progresivan i agresivan napredak medicine”.


Sveta Majka Terezija koristila je homeopatiju za iscjeljivanje siromašnih

Sveta Majka Terezija (1910-1997) za života u Kalkuti, u Indiji, iscjeljivala je siromašne i boslesne ljude homeopatijom!

Izjavila je da je homeopatija “…jednostavna, učinkovita i jeftina metoda, od neprocjenjive važnosti za siromašne i bolesne ljude”. Sveta Majka Terezija otvorila je 1950. godine dobrotvornu homeopatsku praksu u Kalkuti, gdje je asistirala homeopatskim liječnicima ili sama propisivala homeopatske remedije.


Rusija razmatra uključiti homeopatiju u program studija medicine

Zaključak okruglog stola bio je da je homeopatija “…metoda alternativne medicine koja u potpunosti primjerena za prevenciju i liječenje različitih bolesti, komplementarna s drugim metodama klasične medicine.”

Studije su pokazale da 49% stanovništva Rusije koristi homeopatiju. Bravo za Rusiju!

Danas se toliko često zaboravlja da je homeopatiju razvio njemački LIJEČNIK, dr. Samuel Hahnemann, a da su tu metodu u 19. stoljeću prihvatili i koristili brojni liječnici.

Njemačka, Francuska, Engleska, SAD i brojne druge zemlje imale su u to doba edukaciju o homeopatiji na medicinskim fakultetima, homeopatske bolnice, homeopatske ljekarne i homeopatske koledže.

Kako je onda moguće da su liječnici tog doba prihvatili homeopatiju, a danas je mnogi osporavaju?

Kako je onda moguće da i danas mnogobrojni liječnici zagovaraju ili prakticiraju homeopatiju, a drugi dio liječnika to odbija…?


Marie Louise Bonaparte koristila je homeopatiju

Muzej Glauco Lombardi u gradu Parma u Italiji čuva neke osobne predmete Napoleona Bonapartea i njegove druge žene Marie Louise.

Izložen je njezin putni neseser i njegov sadržaj koji uključuje i homeopatske remedije. Neke od remedija koje je uvijek nosila sa sobom na put bile su Chamomilla, Aconite, Ipecacuanha i Belladonna.


Napoleon Bonaparte, članovi njegove obitelji, njegovi potomci, kao i francuski vojnici, koristili su homeopatiju

Napoleon Bonaparte (1769 – 1821) liječio je homeopatijom pitirijazu, neugodnu kožnu bolest, tijekom svog zatočeništva na Elbi te je izjavio: “O, kakva je snaga prirode! Ona zna što nam treba.”

Napoleon Bonaparte živio je u isto doba kao i začetnik homeopatije, dr. Samuel Hahnemann (1755-1843). Hahnemann je pred kraj svog života oženio francuskinju te se preselio u Pariz gdje je proveo posljednje godine svog života. Napoleon Bonaparte postao je veliki zagovornik homeopatije te je planirao uvesti učenje homeopatije na studij medicine.

Joseph Bonaparte (1768 – 1844) bio je stariji brat Napoleona Bonapartea te pacijent homeopata Julesa Bocco. Njegova žena Julie bila je pacijentica homeopata Francesca Romania.

Lucien Bonaparte (1775 – 1840) bio je brat Josepha i Napoleona Bonapartea, te je podupirao rad Melanie Hahnemann, supruge dr. Samuela Hahnemanna koja je bila prva žena homeopatkinja u to doba.

Godine 1854., Napoleon III naručio je velike količine homeopatskog lijeka Camphora za cijelu vojsku tijekom epidemije kolere.

Francuska je jedna od zemalja u kojoj je homeopatija vrlo raširena. Boiron je svjetski poznata francuska tvrtka koja proizvodi homeopatske remedije. Danas je francuska homeopatija jedna od nekoliko metoda homeopatije, uz klasičnu homeopatiju te indijsku homeopatiju, koje se uče na studijima homeopatije.


Monica Bellucci kaže da su prirodni lijekovi tajna njenog mladolikog sjaja

Talijanska filmska glumica Monica Bellucci kaže da su prirodni lijekovi tajna njenog mladolikog sjaja. Kad su je u intervjuu za talijanski časopis Vanity Fair pitali o tome strahuje li od menopauze, odgovorila je sljedeće:

“Menopauza? Mentalno sam spremna i nije me strah. Veliki sam zagovornik homeopatije. Tako da ću prvo isprobati prirodne tretmane, a tek nakon toga ću vidjeti trebam li tradicionalne hormonalne terapije.”


Tina Turner otkrila je tajne svoje ljepote

Tina Turner otkrila je tajne svoje ljepote i uspjeha za časopis Vogue 1985. godine, a oni su to prenijeli ovako: “Tina izgleda kao da joj je 36 godina. Njezina koža izgleda savršeno. Ne uskraćuje si ništa. Pijucka vino na večeri, nije na dijeti, ne uzima vitamine. Ako je pod stresom, konzultira se s homeopatom.”

Na naslovnici Vogue časopisa pozirala je 2013. godine, u 75. godini života.


Pjevačici Cher homeopatija je spasila život

“Mislim da me ne bi više bilo da nema homeopatije. Imala sam Epstein-Barr virus koji mi je uzrokovao kroničan umor te dvije godine nisam mogla učinkovito raditi. Obratila sam se Sikh homeopatskom doktoru, gotovo u očaju. Počeo mi je davati homeopatiju te terapiju biljkama i vitaminima. Mnogu liječniti tada u to nisu vjerovali. No, on me za četiri mjeseca postavio na noge i krenula sam ponovno na turneju.”


Pamela Anderson pronašla je spas za svoju bolest u homeopatiji

Zvijezda tv serije Baywatch i model Playboy časopisa, Pamela Anderson, objavila je nedavno na instagramu da je nakon više od 15 godina borbe s hepatitisom C, napokon izliječena! Iako su joj liječnici prognozirali još samo deset godina života, ova je poznta glumica pronašla rješenje za svoju bolest u homeopatiji.

Take je na Instagram profilu napisala: “Osjećam se izvrsno. Uvjerena sam da me moje homeopatske remedije čine snažnom.”


I David Beckham uvjerio se u dobrobiti homeopatije

Poznati svjetski nogometaš David Beckham koristio je homeopatiju kad je ozljedio kost u stopalu prije svjetskog kupa 2002. godine. Tada se uvjerio u blagotvorno djelovanje homeopatije, a posebno remeije Arnica Montana, koja je najpoznatija homeopatska remedija za tretiranje sportskih ozljeda.


Princ Charles otvorio je holistički centar na svom imanju u Škotskoj

Princ Charles otvorio je 2019. godine holistički centar na svom imanju u Škotskoj, koji pruža usuge homeopatije, refleksologije i akupunkture! Centar je otvoren pod imenom The Dumfries House Health and Wellbeing Centre.

Princ Charles također je i pokrovitelj Homeopatskog fakulteta (Faculty of Homeopathy).

O homeopatiji je pisao: “homeopatija pruža holistički pristup koji stavlja pacijenta u središte, uz mali rizik, niske troškove i minimalnu tehnologiju. Stoga zdrav razum nalaže da se homeopatske bolnice sačuvaju u interesu zdravlja nacije.”

Dobro je poznato da engleska kraljevska obitelj već generacijama koristi i zagovara primjenu homeopatije, a kraljica uvijek putuje u pratnji svog homeopata. Kraljica majka također je favorizirala homeopatiju, a ne zaboravimo da je uz takvu terapiju doživjela 101. godinu.


Švicarske je službeno prihvatila homeopatiju

Još jedna zemlja koja je službeno prihvatila homeopatiju! Bravo za Švicarsku!

Švicarska vlada izjednačila je status homeopatije sa službenom medicinom te je od 1.7.2017. liječenje homeopatijom pokriveno obveznim zdravstvenim osiguranjem. Takva je odluka rezultat provedenog istraživanja i referenduma 2009. godine, kada se 67% stanovništva u Švicarskoj izjasnilo da homeopatija treba biti uključena na listu plaćenih zdravstvenih usluga.


Melanie Hahnemann – prva homeopatkinja bez liječničke diplome i prva žena homeopatkinja

Po dolasku iz Njemačke u Pariz 1835. godine, začetniku homeopatije dr. Samuelu Hahnemannu je kraljevskim dekretom dozvoljeno da prakticira homeopatiju, koja je tada već bila prilično raširena među liječničkim krugovima, kako u Francuskoj, tako i u brojnim drugim zemljama Europe i svijeta.

Uz Samuela Hahnemanna, njegova supruga Melanie Hahnemann marljivo je učila raditi s pacijentima, iako nije bila liječnica. Melani je bila umjetnica plemićkog podrijetla, no na čuđenje i divljenje mnogih, uključujući i njezinog supruga, uspješno je i samostalno tretirala pacijente koji su dolazili u njihovu ordinaciju po pomoć.

Dr. Samuel Hahnemann osobno je pisao dr. Constantineu Heringu dana 28.3.1841., koji je u Allentownu u SAD-u osnovao prvi homeopatski medicinski koledž (Allentown Academy, te kasnije Homeopathic Medical College of Pennsylvania, te Hahnemann Medical College of Philadelphia). U tom je pismu dr Hahnemann naveo da osobno garantira za znanje svoje supruge Melanie te da smatra kako su njezine vještine i znanja u području homeopatije veće od većine liječnika koji su se tada bavili homeopatijom. Zatražio je od dr. Heringa da njegovoj supruzi Melanie izda diplomu homeopatske liječnice. Time je Melanie Hahnemann postala prva homeopatkinja nemedicinske struke. Današnji trend, prema kojem se homeopatijom mogu baviti i osobe medicinske i nemedicinske struke (ovisno o regulativi pojedine zemlje), uspostavio je prema tome sam začetnik homeopatije. Za dr. Samuela Hahnemanna puno je važnije bila znanje i talent, kao i entuzijazam prema homeopatiji, nego medicinska naobrazba, jer se homeopatijom ne dijagnosticiraju bolesti, niti se na bilo koji način homeopatijom remeti sustav liječenja klasičnim medicinskim pristupom.

Poznato je da i u današnje doba neke zemlje, poput Njemačke, Švedske, Norveške i drugih razvijenih europskih zemalja, dozvoljavaju da se homeopatijom bave i liječnici, kao i osobe nemedicinske struke koja udovoljavaju određenim standardima koji su definirani zakonom.

Godine 1872., gotovo 30 godina nakon smrti Samuela Hahnemanna, francusko je zakonodavstvo napokon i službeno priznalo američku diplomu Melanie Hahnemann te je ona dobila titulu liječnice homeopatkinje i dozvolu da samostalno prakticira homeopatiju.

Melanie Hahnemann preminula je 1878. godine sa 78. godina. Nikad više nije imala ljubavnu vezu, niti se udavala, nakon smrti svog voljenog supruga Samuela Hahnemanna. Pokopana je u Parizu, pored svog supruga, na neoznačenom grobu.


Dr. Clemens von Boenninghausen bio je pravnik i homeopat!

Dr. Clemens von Boenninghausen rođen je u Nizozemskoj i bio je jedan od homeopata koi je djelovao u doba dr. Samuela Hahnemanna te ga je sam Hahnemann jako cijenio. Dr. Boenninghausen objavio je brojne značajne doprinose homeopatiji između 1828-1846 godine.

Dr. Boenninghausen bio je Baron po nasljeđu, te je njegovo puno ime Clemens Maria Franz Baron Von Boenninghausen. Zavšio je studij prava i radio je kao odvjetnik te je bio vrlo cijenjen radi svojeg položaja i utjecaja. U kasnijim je danima postao i sudac. No, izuzetno ga je zanimala hortikultura te je bio direktor Botaničkog vrta u Munsteru.

Godine 1827, obolio je od tuberkuloze i liječnici tog doba nisu imali rješenje za njegovo izliječenje. No, spas od sigurne smrti pružila mu je u posljedni čas homeopatija. Impresioniran snagom homeopatije i vlastitim izliječenjem, postao je veliki zagovornik homeopatije te je istu počeo i prakticirati. Također je počeo pisati članke i djela o homeopatiji, koji se i danas smatraju velikim učenjima i doprinosima u homeopatiji.

Radi njegovih doprinosa, Kralj Wilhelm IV, izdao je 1843 godine rješenje prema kojem mu je dano pravo i imunitet da prakticira homeopatiju kao homeopatski liječnik, a ne doktor medicine.

Njegov je primjer još jedan dokaz da se homeopatija može sigurno prakticirati i od strane osobe koje nisu medicinske struke.

Primjer takve prakse je i Njemačka, u kojoj je to i danas ostala normalna praksa. Danas više od 5000 praktičara nemedicinske struke pružaju usluge homeopatskg savjetovanja i liječenja homeopatijom, potpuno ravnopravno s liječnicima, iako nisu liječnici, što se u Njemačkom zakonodavstvu naziva “Helipraktiker”.


Homeopatija, Bachove kapi i Schuesslerove soli smatraju se alternativnim metodama liječenja

Homeopatija, Bachove kapi i Schuesslerove soli smatraju se alternativnim metodama liječenja. Stoga su mišljenja oko djelotvornosti ovih metoda podijeljena. No, često se zaboravlja da su te metode liječenja otkrili LIJEČNICI obavljanjem medicinskih pokusa i pripremom lijekova u svojim laboratorijima.

* Dr. Samuel Hahnemann (1755-1843) bio je njemački liječnik koji je studij medicine pohađao je u Leipzigu i Beču, a klasičnu medicinu odbacio je zbog svog neslaganja s tretmanima liječenja njegovog doba, koja su se obavljala puštanjem krvi pacijenata. Razvio je homeopatiju čija je osnovna postavka da se slično liječi sličnim te da se osoba treba promatrati u cjelini, s gdje su za liječenje osobe bitni fizički i mentalni simptomi.

Pročitajte detaljnije: Biografija dr. Samuela Hahnemanna PDF

* Dr. Wilhelm Schuessler (1821-1898) bio je njemački liječnik. Studirao je medicinu na sveučilištima u Berlinu, Parizu, Giessenu i Pragu. Metodu liječenja tkivnim solima razvio je proučavanjem sastava ljudskog organizma te je došao do zaključka da do bolesti dolazi uslijed nedostatka ili viška pojedinog minerala u tijelu.

* Dr. Edward Bach (1886-1936) bio je engleski liječnik. Studij medicine završio je u Londonu. Bio je poznat i cijenjen bakteriolog i patolog, ali i homeopat u Royal London Homeopathic Hospital. Napušta klasičnu medicinu zbog neslaganja s načinima liječenja pacijenata. Njegovo je bilo viđenje da osobu treba promatrati kao cjelinu, te da ne može jednu osobu liječiti desetak liječnika, gdje je svaki od njih specijalist za samo jedan dio tijela. Drugo je njegovo neslaganje bilo oko uzroka bolesti. Bachovo je bilo mišljenje da uzroke bolesti treba tražiti u mentalnim simptomima osobe, te ako je osoba razvila bolest nakon tuge, straha ili nekog šoka, tada treba tretirati tugu, strah i šok pa će i bolest nestati.

Sve ove tri metode zahtijevaju od savjetnika da sjedne sa svojim klijentom i sasluša ga, da preispita fizičke simptome klijenta, ali i sagleda njegovu tugu, strahove, želje, čežnje i planove. Klijenta se promatra kao osobu – jedinstvenu i neponovljivu!

Homeopatija i navedene srodne metode zapravo su VJEŠTINE jer je potrebno odrediti individualni pripravak za klijenta bez obzira na naziv bolesti. Potrebno je klijenta razumijeti. Potrebno je izdvojiti vrijeme za klijenta. Homeopatija nije alternativna metoda, ona je komplementarna metoda! Medicina i homeopatija se zato nadopunjuju, a ne isključuju.


Kako, kada i zašto je homeopatija prestala biti priznata medicinska metoda liječenja?

Znate li da je u 19. stoljeću i u prvoj polovici 20. stoljeća homeopatija bila prinata metoda liječenja kojom su se bavili liječnici u bolnicama, te da se homeopatija učila na medicinskim koledžima?

Zašto, kako i kada se to promijenillo? Pročitajte o tome ovdje:

Article on Flexner Report PDF


Znate li da je Indija zemlja u kojoj se homeopatija prakticira u bolnicama i uči na medicinskim koledžima?

Homeopatija je u Indiji priznata metoda liječenja temeljem Zakona iz 1973. godine (Homeopathy Central Council Act, 1973.). Jedinstveni sustav edukacije u području homeopatije uspostavljen je u Indiji još 1983. godine. AYUSH sustav čine bolnice, obrazovne institucije i registrirani praktičari.

U Indiji trenutno postoji preko 3.300 homeopatskih bolnica s oko 68.000 bolničkih kreveta, 21.000 homeopatskih ljekarni, 485 homeopatskih koledža i oko 725.000 liječnika koji se službeno bave homeopatijom, prema AYUSH podacima. Večličina homeopatskog tržišta je oko 26 milijardi Indijskih rupija (419 milijuna američkih dolara).


Kakav je status homeopatije danas u razvijenim europskim zemljama?

Više od 5000 liječnika u Njemačkoj prakticira homeopatiju, a isto toliki broj praktičara nemedicinske struke također pružaju usluge homeopatskg savjetovanja, potpuno ravnopravno s liječnicima, iako nisu liječnici, što se u Njemačkom zakonodavstvu naziva “Helipraktiker”.

Pročitajte ovdje detaljnije o praksi homeopatije u Njemačkoj: Komplementarna medicina u Njemačkoj


Prvi homeopatski koledž u svijetu osnovan je još 1833. godine u SAD-u 

Prvi homeopatski koledž u svijetu osnovan je 10.4.1835. godine u Allentown, Pennsylvannia, u SAD-u. Kledž poznat poz nazivom Allentown Akademija osnovao je njemački liječnik dr. Constantine Hering, koji je 1833. godine doselio u Philadelphiju u Americi, zajedno s dvojicom kolega liječnika. Zato dr. Heringa nazivaju “ocem američke homeopatije” jer je proširio homeopatiju iz Europe u SAD.


Prva homeopatska bolnica 1833. godine u Leipzigu

Dana 22.1.1833. otvorena je homeopatska bolnica u Leipzigu u zgradi na 3 kata. U prizemlju je bilo izdavanje lijekova i biblioteka, a na katu su bile sobe za pacijente. Vlada je tada izdala dozvolu da se otvori homeopatska bolnica.

Dr. Samuel Hahneman je nažalost jedini tada bio odgovoran da je došlo do zatvaranja te homeopatske bolnice. Jedan je tamošnji liječnik tada tretirao bolesno dijete s pijavicama, a što je dr. Hahneman oštro osuđivao te je odmah povukao dozvolu da se izdaju diplome homeopatima. Objavio je izjavu u Leipzig Tageblatt novinama i nazvao liječnike koji tako rade “bastard homeopath”. Dr Hahneman je tada napisao “Ili budite časni alopati starog kova ili čisti homeopati…”


 

Misija i vizija | Zašto Annah? | Odricanje od odgovornosti | Pravila o privatnosti | Uvjeti i odredbe | Kodeks etike
Annah d.o.o.