Bachove kapi

Što su to Bachove kapi?

Engleski doktor i homeopat Edward Bach (1886. – 1936.) svoj je prirodni sustav iscjeljivanja razvio korištenjem ljekovitih biljaka i cvijeća iz prirode. Njegova je poznata izreka: “Možemo procijeniti svoje zdravlje prema tome koliko smo sretni”. On je vjerovao da sve bolesti proizlaze iz uma te da sretan čovjek ne može biti bolestan. Smatrao je da će tretiranjem mentalnih uzroka i simptoma, osoba doći u stanje mentalne i emocionalne ravnoteže, a samim time će bolest sama nestati. Postoji 38 različitih cvjetnih esencija, a njihovom primjenom moguće je tretirati sva ljudska stanja ili emocije. Taj je sustav potpuno bezopasan i jednostavan. Sigurno ih mogu koristiti i bebe, trudnice i dojilje.

Popis 38 vrsta Bachovih kapi

Agrimony – skrivanje briga i problema iza veselog lica

Aspen – strah od nepoznatog

Beech – netolerantnost

Centaury – nemogućnost reći „ne”

Cerato – nedostatak povjerenja u vlastite odluke

Cherry Plum – strah od gubitka kontrole i razuma

Chestnut Bud – stalno ponavljanje istih pogrešaka

Chicory – sebična i posesivna ljubav

Clematis – pretjerano sanjarenje o budućnosti

Crab Apple – za čišćenje, odbojnost prema sebi

Elm – preopterećenost odgovornostima

Gentian – obeshrabrenost nakon neuspjeha

Gorse – gubitak nade, očaj

Heather – pretjerana usmjerenost na samog sebe

Holly – mržnja, zavist i ljubomora

Honeysuckle – pretjerano razmišljanje o prošlosti

Hornbeam – umor od same pomisli na neki posao

Impatiens – nestrpljivost

Larch – nedostatak samopouzdanja

Mimulus – svakodnevni strahovi, od poznatih stvari

Mustard – promjene raspoloženja, bez nekog uzroka

Oak – prekomjeran rad preko granica izdržljivosti

Olive – umor nakon mentalnog ili fizičkog napora

Pine – osjećaj krivnje

Red Chestnut – pretjerana zabrinutost za dobrobit bližnjih

Rock Rose – panika i teror

Rock Water – samonametnute restrikcije, kruti stavovi, samokažnjavanje

Scleranthus – nemogućnost donošenja odluke

Star of Bethlehem – šok

Sweet Chestnut – izrazita mentalna agonija, kada je sve već pokušano i čini se da nema izlaza

Vervain – pretjerani entuzijazam

Vine – dominacija nad drugima i nefleksibilnost

Walnut – zaštita od neželjenih utjecaja drugih i pomoć za prilagođavanje u razdobljima promjene

Water Violet – izrazita samouvjerenost i nadmenost, osoba se izolira od drugih i voli samoću

White Chestnut – neželjene misli koje se stalno vrte u glavi i uzrokuju mentalnu torturu

Wild Oat – nesigurnost kod odabira životnog pravca

Wild Rose – prepuštanje, pomirba sa sudbinom, bezvoljnost

Willow – samosažaljenje, ogorčenost, zamjeranje drugima

Tko je bio Edward Bach?

Doktor Edward Bach rođen je 24. rujna 1886. u mjestu Moseley nedaleko od Birminghama. Studij medicine pohađao je na Birmingham University te kasnije u University College Hospital u Londonu, gdje je 1912. godine stekao diplome te je radio kao kirurg. Kasnije je radio kao bakteriolog i patolog te je u svom laboratoriju poduzimao razna istraživanja o cjepivima. Godine 1919. prelazi u London Homeopathic Hospital, gdje počinje proučavati homeopatiju, a što je rezultiralo pronalaskom sedam homeopatskih nozoda, koje su i danas u primjeni. Rezultate svojih istraživanja redovito objavljuje u stručnim časopisima poput The British Homeopathic Journal, Medical World te Homeopathic World. Novi sustav liječenja pomoću cvjetnih esencija otkriva 1928. godine, kada je otkrio prve biljke Impatiens, Mimulus i Clematis, te tada prestaje koristiti nozode i počinje raditi na sustavu jednostavnog liječenja cvjetnim esencijama. Godine 1930. napušta London i svoj liječnički posao te kreće u prirodu u potrazi za ljekovitim biljkama. Na posjed Mount Vernon, u mjestu Brightwell-cum-Sotwell, useljava 1934. i tu provodi posljednje godine svog života. Tu pronalazi posljednjih 19 biljaka i zaključuje sustav od 38 cvjetnih esencija. Preminuo je 27. studenog 1936. godine, nedugo nakon što je objavio svoje najznačajnije djelo, Dvanaest iscjelitelja i ostale cvjetne esencije, u kojem opisuje svoja otkrića – 38 cvjetnih esencija te metode njihove pripreme: metodu izlaganja suncu i metodu prokuhavanja. Svoj je rad prenio na asistente Noru Weeks i Victora Bullena, koji su nastavili podučavati i širiti Bachovu metodu liječenja cvjetnim esencijama te su osnovali Bachov centar na posjedu Mount Vernon.

Gdje se nalazi Bachov centar i koja je njegova uloga?

Bachov centar nalazi se na posjedu Mount Vernon, u mjestu Brightwell-cum-Sotwell nedaleko od Londona. Posjed čine kuća u kojoj je Edward Bach proveo posljednjih nekoliko godina svog života te vrt u kojem raste većina biljaka od kojih se pripremaju Bachove cvjetne esencije. Bachov centar osnovali su Bachovi najbliži suradnici Nora Weeks i Victor Bullen, koje je Bach osobno podučio pripremi cvjetnih esencija. Na vratima Bachova centra stoji natpis: „Jednostavnost, poniznost, suosjećanje”, što predstavlja najdublja vjerovanja dr. Bacha i njegov sustav. U Bachovu centru danas se održava edukacija o Bachovim kapima te se još i danas u vrtu pripremaju cvjetne esencije po načelima dr. Bacha. U centru možete vidjeti Bachovu sobu u kojoj je održavao svoje konzultacije, namještaj koji je on osobno izradio te njegove originalne matične tinkture. U vrtu raste velik broj biljaka od kojih se izrađuju cvjetne esencije, a čiju pripremu možete vidjeti tijekom posjete za sunčanih dana. Judy Ramsell Howard upraviteljica je Dr Edward Bach Healing Trust, u čijem je vlasništvu posjed Mount Vernon. Judy je kći Johna Ramsella, kojem su Bachovu metodu osobno prenijeli Nora Weeks i Victor Bullen.

Kako izgleda prvi razgovor s Bachovim praktičarom?

Razgovor Bachova praktičara s klijentom obično traje oko sat vremena, a cilj je odrediti do najviše sedam cvjetnih esencija koje odgovaraju trenutnom emocionalnom, fizičkom i psihičkom stanju osobe.

Koje su esencije najbolje za astmu, glavobolje i slične tegobe?

Bachove cvjetne esencije ne liječe izravno fizičke probleme. One pomažu u otklanjanju ili ublažavanju negativnih emocionalnih stanja koji izazivaju ili pogoršavaju bolesti. To znači da pri odabiru cvjetnih esencija pažnja mora biti usmjerena na tip osobe i na njezino trenutno emocionalno stanje, dok fizičko stanje nije u fokusu.

Gdje mogu pronaći Bachova praktičara?

U Annah centru za homeopatiju i potporu zdravlju konzultacije o Bachovim kapima rade dvije registrirane praktičarke Bachova centra: dr. sc. Ana Šafran, vlasnica Annah centra, kao i Đurđica Margetić. Kontakt podatke dr. sc. Ane Šafran i Đurđice Margetić možete pronaći i na internetskoj stranici Bachova centra www.bachcentre.com. Našu suradnicu Poloncu Kolmačić možete pronaći u registru Bachova centra, na popisu registriranih Bachovih praktičara Republike Slovenije. Svi Bachovi praktičari registrirani u Bachovom centru, pa tako i sve naše praktičarke, dužni su savjetovanja o Bachovim kapima raditi prema Kodeksu djelovanja Bachove zaklade (Bach Foundation). Uloga je Bachova praktičara podučiti klijente o sustavu Bachovih cvjetnih esencija i njihovoj samostalnoj primjeni, kako bi pomogli sami sebi. Dr. sc. Ana Šafran također je i prva hrvatska certificirana učiteljica Bachova centra za Level 1 i Level 2 te u Annah centru provodi edukaciju o Bachovim kapima.

Kako se kapi uzimaju?

Vaša osobna bočica se priprema tako da se od esencija koje su Vam potrebne uzmu po dvije kapi i stave se u bočicu od 30ml. Ukoliko se u osobnu bočicu dodaje i esencija za krizne situacije, ona se stavlja po četiri kapi i broji se jao jedna vrsta kapi (za stres). Zatim se bočica skoro do vrha napuni vodom i doda se malo brendija kao konzervans. Ukoliko ste osjetljivi na alkohol ili zbog nekih drugih razloga ne želite ili ne možete konzumirati proizvode koji sadrže alkohol, dostupne su i Bachove kapi bez alkohola, pa svakako Bachovu praktičaru napomenite da želite Bachove kapi bez alkohola. Moguće je kombinirati maksimalno sedam esencija, ovisno o tipu osobe i njezinim potrebama. Iz svoje bočice uzimate po 4 kapi odjednom, 4 puta na dan. Ako želite, možete dozu od 4 kapi staviti u čašu vode i piti u razmacima. Ako stavite kapi u vodu, one neće biti razblažene, odnosno, jednako će djelovati kao i da ste ih popili iz svoje osobne bočice. Bachova kombinacija za krizne situacije uzima se po četiri kapi odjednom do poboljšanja stanja, dok se pojedinačne cvjetne esencije uzimaju po dvije kapi odjednom. Ako se kombinacija za krizne situacije dodaje u Vašu osobnu bočicu, ona se broji kao jedna cvjetne esencija, a ne pet pojedinačnih.

Što je Bachova kombinacija za krizna situacije?

Jedina gotova kombinacija Bachovih kapi koju preporuča Bachov centar je ona za krizne situacije, a sadrži pet cvjetnih esencija koje pomažu u kriznim situacijama:

Star of Bethlehem – za šok

Rock Rose – za paniku i teror

Cherry Plum – za strah od gubitka kontrole i razuma Impatiens – za nestrpljivost

Clematis – za fokusiranje na sadašnjost.

Tu je kombinaciju sastavio dr. Bach da bi pomogao u situacijama u kojima ljudi proživljavaju krizu, šok ili paniku. Namjena joj je biti „emocionalna prva pomoć”, tako da se nakon trenutne krize može odmah uočiti reakcija pojedinca umjesto slaganja kriznih esencija u jednu terapiju.

Mogu li se Bachove kapi uzimati u kavi, čaju ili vodi?

Bachove kapi se mogu stavljati u kavu, čaj, vodu i sokove, i po tome se razlikuju od homeopatskih pripravaka i Schuesslerovih soli. Stavljanje kapi u vrući napitak potiče isparavanje alkohola. Ovakvu metodu preporučamo osobama koje ne vole ili ne žele osjetiti alkohol. Mogu li esencije djelovati „brže” ako ih ne razrijedimo vodom, već ih konzumiramo direktno iz originalne bočice? Ako ih ne razrijedite, alkohol u esencijama će imati jači okus, i to može dati dojam da su esencije „snažnije”, no to nije točno. Nema razlike u jačini i učinku između uzimanja kapi iz Vaše osobne bočice i uzimanja kapi iz originalne bočice.

Mogu li trudnice i dojilje uzimati Bachove kapi?

Trudnice bez problema mogu uzimati Bachove kapi. Postotak alkohola prisutnog u esencijama je zanemariv. No, ako Vas brine alkohol, moguće je nabaviti i napraviti Bachove kapi bez alkohola.

Mogu li djeca i bebe uzimati Bachove kapi?

Djeca i bebe mogu bez problema uzimati Bachove kapi. Postotak alkohola prisutnog u esencijama je zanemariv. No, ako Vas brine alkohol, moguće je nabaviti i napraviti Bachove kapi bez alkohola. Doziranje za djecu i bebe je jednako kao i za odrasle, odnosno, uzimaju se 4 kapi 4 puta dnevno.

Mogu li se uzimati drugi lijekovi uz Bachove kapi?

Obično nema problema pri uzimanju Bachovih kapi s drugim lijekovima. Aktivni sastojak u cvjetnim esencijama je energija iz biljaka, ne fizička supstanca, tako da nema utjecaja ni djelovanja na druge lijekove i ne ometaju njihovo djelovanje. Također, drugi lijekovi ne ometaju djelovanje Bachovih cvjetnih esencija. Jedino na što bi trebalo obratiti pozornost jest alkohol koji se koristi u očuvanju esencija. Količina alkohola je zanemariva, no ipak se preporuča savjetovanje s Vašim liječnikom ili ljekarnikom oko uzimanja Bachovih kapi na alkoholnoj bazi, pogotovo ako Vam je savjetovano da izbjegavate alkohol. U takvim je slučajevima moguće nabaviti i napraviti Bachove kapi bez alkohola.

Mogu li se Bachove kapi uzimati zajedno sa Schuesslerovim solima i homeopatijom?

Istovremena terapija je moguća i poželjna. Homeopati i savjetnici za Schuesslerove soli često preporučaju Bachove kapi svojim klijentima, kao potporu odabranoj terapiji.

Postoji li mogućnost razvijanja ovisnosti i navikavanja na Bachove kapi?

Navikavanje ili ovisnost nisu mogući. Dok osjećate potrebu da pijete kapi, znači da Vaše stanje ili emocije još nisu u ravnoteži. Kada Vam se dogodi da zaboravite uzeti kapi, ili više ne osjećate potrebu uzimati ih, to Vam tijelo samo poručuje da su sada Vaše stanje i emocije uravnoteženi ili da je potrebna neka druga kombinacija umjesto postojeće. Terapija Bachovim kapima uobičajeno traje 3 tjedna, koliko najčešće traje Vaša osobna bočica. No ponekad je potrebno uzimati Bachove kapi i duže razdoblje, primjerice 3 do 6 mjeseci ili duže, no i tada nećete razviti ovisnost prema njima. Ukoliko strahujete da biste mogli postati ovisni o njima, utoliko ih u svakom trenutku možete prestati uzimati, i vidjet ćete da nikakvi neželjeni učinci neće nastati zbog toga. Nije potrebno postupno smanjivati doze koje uzimate da biste ih prestali koristiti, kao što je to slučaj s nekim alopatskim lijekovima. U bilo kojem trenutku možete potpuno prekinuti svoju terapiju, bez straha da će to izazvati neželjene posljedice za Vaš organizam.

Koja je vjerojatnost da uslijed djelovanja Bachovih kapi nastupe nagle reakcije ili osip, te čime su one uzrokovane?

Bachove kapi djeluju tako da na površinu „isplivaju” negativni osjećaji i emocije. Ponekad su emocije potisnute duboko te, kako bi ih se osoba riješila, trebaju u potpunosti biti očišćene iz organizma. U vrlo rijetkim slučajevima ovakva stanja mogu biti popraćena osipom ili neočekivanim osjećajima. Ovakve reakcije nisu razlog za prestanak uzimanja Bachovih kapi, već je to pozitivan znak koji ukazuje na početak procesa iscjeljivanja.

Koliko Bachovih cvjetnih esencija mogu uzeti istovremeno?

Uobičajeno se uzima sedam cvjetnih esencija istovremeno. Ovo je maksimalan broj esencija koji se preporuča. Sasvim je normalno da ljudi imaju potrebu za više od sedam esencija. Neki osjećaju da im je potrebno 12, 15 ili 20 esencija. Rješenje ovog problema leži u tome da počnete misliti kako se osjećate trenutno i počnete liječiti trenutnu situaciju. Ako imate puno esencija na popisu, većina njih je za ono što ste osjećali jučer, prije tjedan dana ili prije 10 godina.

Bush kapi zagreb annah

Takve esencije možete izbaciti s popisa. Liječe se glavni osjećaji, koji su danas prisutni i koji Vas muče. Kada esencije riješe trenutni problem, možete krenuti raditi na osjećajima i emocijama iz pozadine. Međutim, iako je kombinacija od sedam esencija preporuka stručnjaka, korištenje osam ili devet esencija Vam neće naškoditi, već će samo usporiti djelovanje esencija. Bachov je praktičar obučen da prepozna glavne cvjetne esencije koje su Vam danas potrebne i zasigurno će moći odabrati samo sedam esencija, čak i kada se Vama čini da Vam je potrebno mnogo više esencija. Ako uzimam esencije predugo, mogu li mi se pojaviti negativna stanja od te iste esencije? Ovo nije moguće. Esencije su u potpunosti pozitivne te nikako ne mogu uzrokovati negativna stanja kod osobe. Ovdje nema tzv. dokazivanja remedije koje je specifično za homeopatiju ako se predugo ili prečesto uzima ista remedija. Bachove kapi uvijek imaju samo pozitivan učinak.

Koliko treba kapima za krizne situacije da počnu djelovati? Koliko brzo ostale esencije djeluju?

Kapi za krizne situacije djeluju prilično brzo jer se koriste za hitne situacije, a ne za duboko ukorijenjene probleme. Ostale esencije također mogu djelovati brzo, no ako se radi o nečemu što Vas muči duže vrijeme, djelovanje esencija može početi za nekoliko dana ili tjedana, kada ćete osjetiti i promjene. Moram li dodati alkohol u moju osobnu bočicu Bachovih kapi? Alkohol se koristi kao konzervans jer pomaže zadržati esencije te spriječiti isparavanje. Preporuča se dodati alkohol u Bachove kapi ako Vaša bočica ne bude na hladnome mjestu. Ako je nosite u torbi ili džepu, oko 5ml brendija je sasvim dovoljno da drži Vaše esencije aktivnima. Ostale bezalkoholne metode uključuju držanje bočice u hladnjaku ili dodatak jedne žličice octa ili glicerina. Dostupne su i Bachove cvjetne esencije bez alkohola.

Kada treba prestati uzimati Bachove kapi?

Bachove kapi možete prestati koristiti čim nestane problem zbog kojeg ste ih počeli uzimati. Nema potrebe za nastavkom uzimanja kapi, osim ako se problem ponovno pojavi. Također, nema potrebe za postupnim odvikavanjem od Bachovih kapi, kao što je potrebno kod nekih drugih lijekova. Također, nema potrebe za uzimanjem određene doze u točno određenim vremenskim intervalima, kao što je to potrebno kod primjene, primjerice, antibiotika. Ako se stanje pogorša tijekom uzimanja Bachovih kapi, trebam li prekinuti njihovo korištenje? Bachove kapi ne uzrokuju nikakve nuspojave ili pogoršanje stanja, no moguće je da esencije potaknu potisnute emocije koje bi se trebale „pročistiti” prije potpunog izlječenja. Ako se pronalazite u ovome, porazgovarajte sa svojim Bachovim praktičarom o zamjeni esencija ili o uzimanju novih esencija. Budući da esencije imaju samo pozitivne efekte, nije potrebno prestati s njihovim uzimanjem. Također, u slučajevima kada uzimate pogrešne esencije ne možete osjetiti nikakve negativne efekte jer pogrešne esencije u tom slučaju tijelu ništa ne rade ništa, niti pogoršavaju stanje.

Postoje li kombinacije esencija koje se nikada ne bi trebale koristiti?

Ne. Čak su i esencije koje se mogu karakterizirati kao suprotnosti (Vervain i Wild Rose te Vine i Centaury) ponekad potrebne odjednom za istu osobu. Sve ovisi o osobnosti i trenutnom emocionalnom stanju osobe. Postoje li druge gotove kombinacije Bachovih kapi, osim kombinacije za krizne situacije? Jedina gotova kombinacija Bachovih kapi koju preporuča Bachov centar je ona za krizne situacije, a koja sadrži pet cvjetnih esencija koje pomažu u kriznim situacijama. Tu je kombinaciju sastavio dr. Bach da bi pomogao u situacijama u kojima ljudi proživljavaju krizu, šok ili paniku. Namjena joj je biti „emocionalna prva pomoć”, tako da se nakon trenutne krize može odmah uočiti reakcija pojedinca umjesto slaganja kriznih esencija u jednu terapiju. Mnogi proizvođači proizvode kombinacije esencija za pojedine probleme, poput nesanice, depresije, tegobe u menopauzi itd.

Savjet Bachova centra i naš savjet je da ne koristite takve gotove kombinacije jer je pogrešno raditi jednu univerzalnu kombinaciju za pojedinu tegobu koja će biti primjenjiva za svakoga. Nije isto napraviti kombinaciju za osobu koja ne može spavati jer iduće jutro polaže ispit i za osobu koja pati od kronične nesanice. Ljudi nisu jednaki po pitanju emocija niti reagiraju na isti način. Da bismo pomogli svakome pojedinačno, moramo pronaći odgovarajuću kombinaciju za tu osobu. Tu je od velikog značaja Bachov praktičar koji će Vam pomoći da odaberete kombinaciju Bachovih kapi koja je specifična za Vas i Vaše tegobe. Unaprijed pripremljene kombinacije koje se mogu kupiti u ljekarni i sadrže nekoliko različitih cvjetnih esencija u načelu mogu djelovati, no ponekad neće biti nikakvog pomaka kod klijenta. Razlog tome je da se ponekad dogodi da djeluju 2 ili 3 vrste esencija iz te kombinacije, dok su ostale esencije u toj bočici za tu osobu suvišne. Istovremeno, u toj se kombinaciji ne nalaze druge 3 ili 4 cvjetne esencije koje su osobi potrebne. Stoga je učinkovitije uz pomoć Bachova praktičara pripremiti osobnu bočicu Bachovih kapi, koja sadržava svih sedam cvjetnih esencija korisnih za tu osobu.

Zašto se uzimaju po četiri kapi esencija za krizne situacije, a po dvije kapi ostalih esencija?

Krizne kombinacije su sastavljene od esencija koje sadrže manju količinu svake pojedine matične tinkture svake esencije od pojedinačne originalne bočice. Zato je potrebno uzeti duplu količinu doze od onog što se preporuča za pojedinačnu cvjetnu esenciju. Je li sigurno uzimati Bachove kapi ako ste liječeni alkoholičar, s obzirom na prisutnost alkohola u kapima? Ako su esencije složene u Vašu bočicu i uzimaju se po preporuci – četiri kapi odjednom i u određeno vrijeme, količina prisutnog alkohola je vrlo mala. Ipak, ponekad čak i mala doza alkohola može imati negativan psihički utjecaj na osobu koja je odlučila zauvijek odustati od alkohola. Osim toga, postoji dosta jaki lijek (poznat kao Antabuse) koji može izazvati snažnu reakciju osobe koja popije i najmanju količinu alkohola. U ovakvom slučaju preporuča se konzultacija s liječnikom prije uzimanja Bachovih kapi. No najjednostavnije je rješenje da nabavite i pripremite svoju osobnu bočicu kapi bez alkohola. Danas se proizvodi cijeli set Bachovih kapi bez alkohola i one su dostupne svima koji ih žele koristiti.

Mogu li aromaterapijska ulja utjecati na Bachove esencije ako su spremljeni u njihovoj blizini?

Ne. Brendi koji se koristi da bi očuvao esencije može biti pod njihovim utjecajem i može se osjetiti drugačiji okus, ali djelovanje esencija nije ugroženo zbog aromaterapijskih ulja. Mogu li uređaji sa zračenjem, barkodovi ili čitači negativno utjecati na Bachove cvjetne esencije? Ne. Ovo je često nesporazum kod ljudi koji pretpostavljaju da su Bachove esencije osjetljive kao homeopatski pripravci. Zapravo, Bachove esencije su vrlo otporne. Na Bachove esencije ne utječu rendgeni u zračnim lukama, čitači barkodova ili zračenje s ekrana. Možete ih držati pokraj televizije i prolaziti kroz sigurnosne rendgene bez straha. Također ih možete držati u hladnjaku. Jedino izbjegavajte toplinu i direktnu sunčevu svjetlost zbog kojih alkohol u kapima može ispariti, a esencije izgubiti na svojoj jačini.

Zašto ne možemo pomiješati sve esencije zajedno u jedne kapi i koristiti sve kapi odjednom da riješimo sve probleme koje imamo?

Ovo je već bilo predloženo dr. Bachu, koji je to pokušao i otkrio da takva metoda nije učinkovita. Esencije se odabiru i slažu isključivo prema osobnosti i trenutnom emocionalnom stanju pojedinca, a Bach je iz svojeg iskustva spoznao da je najčešće prisutno šest ili sedam stanja ili emocija kod jedne osobe. Bach je samo u dva slučaja dao svom pacijentu osobnu bočicu s osam cvjetnih esencija.

Što je to Bachova krema za krizne situacije i kako se koristi?

Bachova krema za krizne situacije je jedina gotova kombinacija Bachovih kapi koja se proizvodi kao krema i koju preporuča Bachov centar, a sadrži šest cvjetnih esencija koje pomažu u kriznim situacijama:

Star of Bethlehem – za šok

Rock Rose – za paniku i teror

Cherry Plum – za strah od gubitka kontrole i razuma Impatiens – za nestrpljivost

Clematis – za fokusiranje na sadašnjost

Crab Apple – za čišćenje, odbojnost prema sebi.

Kombinaciju u obliku kreme sastavila je Nora Weeks, učenica dr. Edwarda Bacha. Može se koristiti za sve kožne probleme, osipe, ogrebotine, opekline, akne, ubode insekata i komaraca te slične tegobe.

Možemo li sami odabrati koje vrste kapi želimo u svojoj osobnoj bočici, bez da dolazimo na konzultacije?

Moguće je naručiti svoju osobnu bočicu Bachovih kapi, bez da dolazite na konzultacije kod naših savjetnica. U tom slučaju nam se javite s popisom kapi koje se odabrali – najviše sedam vrsta – i Vaše ćemo kapi poslati poštom!

Bitno je da nam navedete sljedeće:

  • popis kapi koje ste odabrali za svoju osobnu bočicu – minimalno jedne, maksimalno sedam vrsta
  • smijemo li u Vašu bočicu staviti žličicu brendija kao konzervans?
  • podaci za dostavu bočice: Ime i prezime, adresa, poštanski broj i grad pristanak da Vaše osobne podatke za svrhe dostave terapije, prema uredbi o zaštiti osobnih podataka
  • pristanak da snosite troškove poštarine (ili napomenite da želite slanje pošiljke redovnom poštom bez troškova poštarine, no u tom slučaju ne garantirano za rok dostave kapi niti za njihov siguran dolazak)

Naručite svoju osobnu bočicu Bachovih kapi online! Napominjemo kako je uputno naručiti se za razgovor s registriranim Bachovim praktičarem u Annah centru, ako niste sigurni koje kapi su za Vas najbolje, ili ako Vam je potreba razgovor, jer, u Annahu Vas slušamo, čujemo, savjetujemo i razumijemo!

Bachove kapi annah

Plakat Bachove kapiNOVO! Naručite plakat o Bachovim kapima!

U prodaji u Annah centru imamo plakat o Bachovim kapima! Originalni plakat Bachova centra iz Engleske na hrvatski jezik je prevela i pripremila dr.sc. Ana Šafran, prva hrvatska učiteljica za Level 1 i Level 2 edukaciju o Bachovim kapima. Cijena plakata je 65,00 kn (PDV je uključen u cijenu). Za narudžbe se javite na 01/7988-870 ili na info@annah.hr.

Naručite knjigu o Bachovim kapima!

U prodaji u Annah centru imamo knjigu o Bachovim kapima – “Izliječi sebe i ostali kompletni radovi dr. Edwarda Bacha”! Knjiga je prijevod kompletnih radova dr. Edwarda Bacha na hrvatski jezik, a pripremila ju je dr.sc. Ana Šafran, prva hrvatska učiteljica za Level 1 i Level 2 edukaciju o Bachovim kapima. Cijena knjige je 110,00 kn (PDV je uključen u cijenu). Za narudžbe se javite na 01/7988-870 ili na info@annah.hr.

Podijelite na društvenim mrežama...
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Misija i vizija | Zašto Annah? | Odricanje od odgovornosti | Pravila o privatnosti | Uvjeti i odredbe | Kodeks etike