Zašto smo do nedavno mirno spavali?

Zašto smo do nedavno mirno spavali?

Evo i jednog teksta koji se neće svidjeti svima. No, u njemu ću izložiti neke svoje stavove i razmišljanja koje već duže pričam na svojim predavanjima, a sada su se pokazala opravdana.

Tema ovog teksta su cjepiva. Tema koja je u novije doba postala kontroverzna.

Danas ću pisati o toj temi jer čujem komentare ljudi o tome trebamo li se cijepiti jednog dana protiv Koronavirusa, kada cjepivo bude razvijeno i dostupno?

Neki mole Boga da cjepivo što prije bude dostupno, dok drugi već sada dižu pobunu i govore o teorijama zavjere.

Koliko puta su nam se javili klijenti, roditelji male djece, s upitom o tome može li se primjenom homeopatije izbjeći cijepljenje djece. Ovaj ću tekst započeti sa službenim stavom Annah centra, odnosno mojim stavom koji sam postavila kao službeni, a u nastavku ću obrazložiti i zašto tako razmišljam.

Službeno stajalište Annah centra je da je djecu potrebno cijepiti prema kalendaru obveznog cijepljenja, u skladu sa Zakonom.

Homeopatija, Schuesslerove soli i druge metode koje se prakticiraju u Annah centru nisu zamjena za cijepljenje i ne mogu se koristiti kao zamjena za takvu namjenu. Uvijek naglašavamo kijentima:  imajte na umu da izbjegavanjem cijepljenja izlažete svoje dijete te drugu djecu i osobe riziku izlaganja ozbiljnim bolestima.

Iako sam svjesna toga da postoje slučajevi u kojima je cjepivo izazvalo neželjene posljedice, njihovo je pozitivno djelovanje pokazalo da smo danas sigurni od brojnih smrtonosnih bolesti od koji se umiralo u ne tako davnoj prošlosti.

Podsjetit ću Vas ovdje na takve primjere.

Prema kalendaru obveznog cijepljenja, cijepimo se protiv sljedećih bolesti: (izvor: www.zzjzdnz.hr)

 • BCG: Cijepljenje protiv tuberkuloze
 • Hib: Haemophilus influenzae tipa B
 • DI-TE-PER: Difterija, tetanus, pertusis (acelularni)
 • IPV: inaktivirano cjepivo protiv dječje paralize
 • DTaP-IPV-Hib-hep B: Kombinirano cjepivo protiv difterije, tetanusa, pertusisa (acelularno), dječje paralize (inaktivirano), H. influenzae tipa B i hepatitisa B . Tzv. „6u1“
 • Pn: Streptococcus pneumoniae (pneumokok)
 • MO-PA-RU: Ospice, parotitis i rubeola
 • DI-TE pro adultis: Difterija, tetanus, formulacija za starije od 6 godina
 • HBsAg: Površinski antigen hepatitis B virusa
 • ANA-TE: Cjepvo protiv tetanusa

U nastavku ću podsjetiti koliko su opasne i smrtonosne bolesti protiv čijih cjepiva mnogi protestiraju.

TUBERKULOZA: Epidemijsko širenje tuberkuloze u Europi započinje u 17. stoljeću. U 18. stoljeću trećina smrti otpada na tuberkulozu, a u 19. stoljeću kod četvrtine umrlih uzrok je tuberkuloza. U Hrvatskoj je velika epidemija tuberkuloze počela na početku 19. stoljeća. Vrhunac je epidemije bio na prelasku iz 19. u 20. stoljeće. Bakterija u prvom redu zahvaća pluća, iako praktički može zahvatiti bilo koji organ: limfne čvorove, kožu, mozak, kosti i zglobove, probavni, mokraćni i spolni sustav. Plućna TBC i TBC grkljana je zarazna, što znači da se može širiti na druge ljude. Dakle, četvrtina ili trećina današnjeg stanovništva je spašena otkrićem ovog cjepiva.

Haemophilus influenzae tipa B: Haemophilus influenzae tip b je bakterija koja uzrokuje čitav niz ozbiljnih bolesti, a najčešće napada djecu mlađu od 5 godina. Gnojni meningitis najčešća je bolest uzrokovana Hib-om. Od njega obolijevaju djeca do 5. godine života, a najugroženija su ona od 6-11 mjeseci starosti. Bolest završava smrću za 2-5% oboljelih a može ostaviti i trajne posljedice u vidu duševne zaostalosti, gluhoće i/ili poremećaja govora u 15-30% preživjele djece. Prije uvođenja cijepljenja protiv Hib-a u obvezne programe cijepljenja u razvijenim zemljama, ta je bakterija bila vodeći uzročnik bakterijskih meningitisa u djece mlađe od 5 godina. Infekcija je česta među djecom u vrtiću. Biste li dijete mirno vodili u vrtić, a da ne postoji ovo cjepivo?

DIFTERIJA: Difterija je akutna zarazna bolest uzrokovana bakterijom Corynebacterium diphtheriae. Kod dijela pacijenata javlja se srčani zastoj zbog upale srčanog mišića i zalistaka. Najopasnija komplikacija difterije je začepljenje dišnih putova pseudomembranama, što dovodi do smrti. Od difterije najčešće obolijevaju necijepljena djeca od druge do šeste godine. Smrtnost iznosi više od 10%. U Republici Hrvatskoj cijepljenje je uvedeno u obvezatni program 1948. godine. Što znači da su roditelji koji se danas protive cijepljenju možda danas živi i zdravi, upravo zato što su ih njihovi roditelji uredno cijepili protiv ove teške bolesti. Prema kalendaru obvezatnog cijepljenja protiv difterije, djeca se cijepe tri puta u prvoj godini života. Godinama unatrag difterija je bila jedan od vodećih uzroka smrti u djece. Danas je bolest rijetka u razvijenim zemljama, prvenstveno zbog masovne procijepljenosti. Posljednji slučaj difterije u Hrvatskoj zabilježen je 1974. godine. Neke zemlje, koje su prestale provoditi politiku obvezatnog cijepljenja, kao što su zemlje bivšeg SSSR-a, povremeno se susreću s epidemijama te bolesti, a najveća je bila 1993.-1994. s nekoliko desetaka tisuća oboljelih i preko tisuću umrlih. Koliko je djece spašeno i danas su živi jer postoji ovo cjepivo? Vaše je dijete moglo biti u ovih 10% da nema ovog cjepiva.

TETANUS: To je teška bolest, a manifestacije bolesti stvara neurotoksični otrov tetanospazmin anaerobne bakterije Clostridium tetani. Do zaraze najčešće dolazi kad spore ove bakterije dospiju u organizam kroz ozljede kože ili sluznica. Godišnje u svijetu od tetanusa oboli više od milijun ljudi, od čega polovicu čini neonatalni (novorođenački) tetanus, karakterističan za zemlje u razvoju, uz smrtnost od 90%. Prema kalendaru obvezatnog cijepljenja, u Hrvatskoj se djeca cijepe protiv tetanusa s navršena dva mjeseca, četiri i šest mjeseci života. I zato roditelji mogu mirno spavati ako se dogodi da se dijete ozljedi ili da ima posjekotinu, ranu, ubod ili ugriz.

HRIPAVAC: Hripavac ili pertusis akutna je zarazna bolest uzrokovana bakterijom Bordetella pertussis. Prilikom napadaja kašlja bolesnik pocrveni, ne diše, nakon toga lice poplavi i izgleda kao da će se osoba ugušiti. Tada osoba iznenadno dođe do zraka i udahne, zatim izbaci sluz, a može i povratiti. Bolest može trajati i do 8 tjedana te se teško podnosi. Može doći i do komplikacija u obliku upale pluća te, rjeđe, encefalopatije (koma, grčevi, psihičke promjene). Prije uvođenja cijepljenja, u našoj zemlji registriralo se na godinu od 3.000 do 9.500 oboljelih. Smrtnost djece do treće godine života iznosila je do 30 posto. Godine 1959. u Hrvatskoj započinje cijepljenje protiv pertusisa koje se uvodi u kalendar cijepljenja. Imunizaciji protiv hripavca obvezatno podliježu djeca u dobi od navršena dva mjeseca do navršenih pet godina.

DJEČJA PARALIZA: Poliomijelitis ili dječja paraliza akutna je zarazna bolest uzrokovana virusom (poliovirus) iz porodice Picornaviridae. Smrtnost kod paralitičkog oblika bolesti je 2-5% u djece, dok je kod odraslih 15-30%. Cijepljenje je u Hrvatskoj uvedeno 1961. godine te se od tada provodi u sklopu kalendara cijepljenja. To je još jedna od bolesti koji su roditelji necijepljenje djece izbjegli jer su ih njihovi roditelji cijepili.

STREPTOCOCCUS PMEUMONIAE: Pneumokok je jedan od najčešće zabilježenih uzročnika bakterijemija i meningitisa u djece i odraslih. Karakterizira ga pojava teških (takozvanih invazivnih) oblika bolesti, i to naročito u male djece i u osoba starije dobi. Neke bolesti uzrokovane tom bakterijom jesu upala uha (otitis), upala pluća (pneumonija), upala moždanih ovojnica (meningitis sepsa) i bakterijemija kod prodora u krv. Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je procijenila da je primjerice 2000. godine u cijelom svijetu registrirano 14,5 milijuna epizoda ozbiljne pneumokokne bolesti koja je usmrtila oko 826.000 djece mlađe od pet godina.

OSPICE: Uzročnik je ospica virus morbila iz porodice Paramyxoviridae. Virus ima visok stupanj patogenosti i zaraznosti. Komplikacije su upala srednjeg uha, pneumonia, laringitis, bronhitis, upala grkljana i dušnika, neurološke komplikacije: postinfekcijski encefalitis (upala mozga), subakutni sklerozirajući panencefalitis, tj. degenerativna i upalna bolest koja zahvaća cijeli mozak. U najvećem riziku od komplikacija i smrti su mala djeca do 2 godine, trudnice te osobe s oštećenim imunološkim sustavom. Mjesecima nakon preboljenja ospica, osoba ima narušen imunološki sustav, a u malog broja oboljelih se godinama nakon preboljenja može javiti smrtonosna komplikacija na mozgu – SSPE (subakutni sklerozirajući panencefalitis). Cijepljenje je uvedeno 1968. godine, kao pojedinačno cjepivo. Necijepljene osobe rođene prije 1960. godine prirodno su prokužene u djetinjstvu. Danas se primjenjuje kao MO-PA-RU cjepivo. Dvije su doze: prva s navršenih 12 mjeseci života, a druga pri upisu u 1. razred. Ospice su jedan od vodećih uzroka smrtnosti među malom djecom. U 2017. bilo je 110.000 smrtnih slučajeva od ospica (svake 3-4 minute umre jedna osoba). Jeste li sigurni da ne želite cijepiti svoje dijete protiv ove bolesti? Posebno ako se sjetimo da je u 2019. u Hrvatskoj bila zabilježena pojava ospica, kao što je to prije nekoliko godina bilo i u Bosni i Hercegovini, Italiji, Sloveniji i brojnim drugim zemljama. S obzirom na činjenicu da se cijepljene provodi tek s 12 mjeseci života djeteta, osobe koje ne cijepe svoju djecu indirektno ugrožavaju djecu do godine dana starosti koja nisu još primila svoje prvo cjepivo, a roditelji ih planiraju i žele cijepiti.

PAROTITIS: Od zaušnjaka djeca najčešće obolijevaju u dobi od 5-10 godina. Parotitis (zaušnjaci, epidemijski parotitis) je zarazna bolest koju uzrokuje virus iz porodice Paramiksovirusa. Tipično obilježje bolesti jest upala žlijezda slinovnica. Virus može zahvatiti i druge organe i uzrokovati upalu mozga, testisa, jajnika, moždanih ovojnica, gušterače i može dovesti do gubitka sluha. Najteža je manifestacija upala mozga i moždanih ovojnica, koja može ostaviti teške posljedice. Cjepivo protiv zaušnjaka uvedeno je u Republici Hrvatskoj 1976. godine, kada je godišnje obolijevalo oko 14.000 osoba. Djeca se cijepe s navršenih 12 mjeseci, a docjepljuju se u prvom razredu osnovne škole. Budući da je liječenje zaušnjaka isključivo simptomatsko, a bolest može ostaviti teške posljedice, preporuka je da se sva djeca cijepe.

RUBEOLA: Rubeola (crljenac, crvenka, lat. rubeolus) je akutna zarazna bolest koju uzrokuje virus Rubellae. Bolest je osobito opasna u slučaju infekcije trudnica i trajnog oštećenja nerođenog djeteta. Ako se trudnica zarazi virusom rubeole, to može štetiti razvoju fetusa, osobito ako je infekcija nastala u prvih 16 tjedana gestacije. Krvlju majke virus dolazi do posteljice, prolazi kroz nju i dolazi do fetusa, kojem se oblikuju organi. Zato virus može utjecati na razvoj važnih organa fetusa (srce, centralni živčani sustav, osjetilni organi, poput oka i uha), čime se ti organi mogu razviti na krivi način te može doći do kongenitalnih malformacija (katarakta, gluhoća, srčane mane i mentalna retardacija). Osim toga, može doći do pobačaja ili do rođenja mrtvoga ploda. Za prevenciju bolesti provodi se cijepljenje protiv rubeole – Mo-Pa-Ru (koje uključuje i zaštitu protiv zaušnjaka i ospica), prema kalendaru obvezatnog cijepljenja Republike Hrvatske, i to kada dijete navrši prvu godinu života, a docjepljivanje se obavlja prilikom upisa djeteta u osnovnu školu, što uvelike smanjuje broj oboljelih od te bolesti. Ako je tijekom života bolest preboljena ili se cijepilo protiv te bolesti – ostaje trajni imunitet. Jeste li sigurni da želite svoje dijete izložiti riziku od razvoja ove bolesti? Znate li da Vaša odluka o necijepljenju Vaše djevojčice izlaže riziku i njezino dijete, a Vaše unuče, jednog dana kad ona bude trudnica? Imate li pravo donijeti odluku o necijepljenju u njezino ime i ime njezinog budućeg djeteta?

ZA SVE GORE NAVEDENE BOLESTI POSTOJI CJEPIVO!

Ovdje ću navesti i priču jedne svoje poznanice, koja mi se jednom prilikom povjerila da nije cijepila svoje dijete. No, ta je odluka svaki dan razdire i muči. Stalno se propitkuje koliko je njezina odluka o necijepljenju bila ispravna. Tu njezinu “tajnu” ne znaju njezine prijateljice, s kojima se njezino dijete svaki dan igra u parku. Zabrinuta je i za dobrobit te druge djece. Ona ne spava mirno. To je stvarna priča jedne mame koja mi se jednom prilikom o tome jadala. Ona kaže da ne spava mirno, znajući da je preuzela takav rizik na sebe – rizik da njezino ili tuđe dijete oboli radi njezine odluke. No, u donošenju odluke o necijepljenju vodio ju je prvenstveno strah. Strah koji joj je ugrađen brojnim napisima o tome da su cjepiva štetna.

Da, ova je tema kontroverzna. Uvijek to napomenem kad o tome pričam. Oni roditelji koji imaju djecu s negativnim posljedicama cijepljenja žustro će se protiviti i mom tekstu i svakom onom koji zagovara obvezno cijepljenje. I ja ih razumijem.

No, pitat ću Vas ponovno? Vi koji ste cijepili djecu, koliko ste noći mirno spavali, znajući da su Vaša djeca zaštićena od gore opisanih smrtonosnih i teških bolesti?

Kada roditelj razmišlja o tome da cijepi dijete ili ne, postoje dva neželjena smjera takve odluke:

 • cijepiti dijete, uz rizik da je njegovo dijete u onom manjem postotku djece koje pretrpi neželjene posljedice, gdje pri tome zna da je postupio sukladno zakonu i da nije bila njegova odluka nego zakonska obveza cijepiti dijete, ili
 • ne cijepiti dijete, uz rizik da dijete jednog dana oboli od bolesti protiv koje nije cijepljeno, izbjagavajući zakonsku obvezu, gdje je odgovornost za neželjene posljedice isključivo na roditelju.

Nas su roditelji cijepili i zaštitili od ovih bolesti. Koliko mi imamo pravo odlučiti ne cijepiti dijete protiv istih tih bolesti, oko kojih smo mi zaštićeni? Kako ćemo djeci objasniti jednog dana da ih nismo zaštitili od ovih bolesti?

Koliko nas danas ne bi bilo na ovom svijetu da nas roditelji nisu pravovremeno cijepili? Zaboravili smo vremena kad je bilo normalno da su djeca umirala i da nisu dočekala svoj peti ili sedmi rođendan.

CJEPIVO ZA KORONAVIRUS

Da imamo upravo sada spremno i raspoloživo cjepivo za Koronavirus, ne bismo bili u samoizolaciji, ljudi ne bi masovno umirali, a mi bismo mogli neometano i mirno dalje živjeti svoj život.

No, tada bi i dalje bilo onih koji se žustro protive cjepivima i koji bi odbijali cijepljenje protiv Koronavirusa.

Dakle, trebamo li se cijepiti jednog dana od Koronavirusa, kad cjepivo bude razvijeno i dostupno? Možda da vidimo što bi na ovo pitanje odgovorili oni koji trenutno boluju od tog virusa. Ili obitelji osoba preminulih od Koronavirusa.

Ova nam je situacija pokazala koliko su cjepiva bitna. Koliko do sada neki nisu cijenili da ih imamo. Koliko su neki zaboravili da se nekad, prije samo pedeset, sto ili dvjesto godina masovno umiralo od bolesti kojih danas nemamo, upravo zahvaljujući tim “zloglasnim” cjepivima.

Koronavirus nam je podsjetnik na sve ono što do sada nismo cijenili, što smo uzimali zdravo za gotovo. Stoga dobro pogledajte svijet oko sebe i zapamtite slike koje vidite.

Zapamtite kako izgleda kad ljudi hodaju s maskama na licu.

Zapamtite kako izgleda kad se ljudi odmiču od Vas i kad Vi bježite od drugih ljudi.

Zapamtite kako izgleda kad ne možete doći u blizinu osoba koje su Vam drage.

Zapamtite kako izgledaju redovi ispred trgovina i prazne police u trgovinama.

Zapamtite kako izgleda sunčan dan kad sunce vidite samo kroz prozor.

Zapamtite to!

Cijenite napredak koji su postigle prethodne generacije znanstvenika – koji su radili za našu dobrobit i omogućili nam cjepiva. I omogućili nam da sve ove godine mirno spavamo!

S poštovanjem,

Ana Klikovac


Izvor o bolestima: http://www.zzjzpgz.hr

Ostali korisni izvori: 

Za više informacija o cijepljenju pročitajte opsežan tekst Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije: Cijepljenje-istine-i-zablude-press.

Možete pročitati i jedan cijeli broj časopisa posvećen cjepivima dostupan na internetu: Narodni zdravstveni list- o cjepivima

Misija i vizija | Zašto Annah? | Odricanje od odgovornosti | Pravila o privatnosti | Uvjeti i odredbe | Kodeks etike
Annah d.o.o.