Pitajte ljekarnika

Od sada možete slati upite našoj suradnici Jeleni Polić, mag. pharm.!

Jelena Polić je magistra farmacije s dugogodišnjim vrijednim iskustvom. Ujedno je i homeopatkinja sa specijalizacijom za francusku i kliničku homeopatiju te metodu osjeta. Savjetnica je za Schuesslerove soli i Bachove kapi. Od 2019. godine, Jelena je suradnica u Annah centru. Obavlja konzultacije putem telefona, e-maila, Zoom-a ili osobno u Annah centru.

Ovdje sam na web stranici odlučila postaviti rubriku “Pitajte ljekarnika” kako bi klijentima i široj javnosti objasnili neke nedoumice oko primjene homepatije, Schuesslerovih soli i cvjetnih esencija, kada su u nedoumici kako će te metode utjecati na alopatske terapije koje uzimaju, kao i kombiniranje alternativnih metoda s vitaminima, mineralima i ostalim pripravcima.

Za sve upite i teme koje Vas zanimaju, pošaljite nam e-mail s naslovom “Pitanje za magistru” na e-mail adresu info@annah.hr, a mi ćemo zanimljive upite i odgovore objavljivati ovdje na stranici, dok ćemo za neke specifičnosti odgovoriti na e-mail direktno ili dogovoriti konzultacije s magistrom ako se radi o kompleksnoj tematici.

Jelena će redovito objavljivati i zanimljive stručne tekstove o spoju homeopatije i alopatske medicine pa pratite Annah internetsku stranicu!

Politika je Annah centra njegovati korektnu suradnju s liječnicima i ljekarnicima, pa je i ova rubrika korak ka tome da jednog dana imamo jednako dostupne i priznate obje metode liječenja – i klasičnu i alternativnu medicinu. Možemo korisititi oboje, zar ne? Homeopatija nije zamjena za klasičnu medicinu, nego vrijedna nadopuna.

Javite se našoj Jeleni s upitima i nedoumicama!

Uživajte u ovoj novoj rubrici!

S poštovanjem,

Ana Klikovac


PITANJE – LIJEKOVI ZA VISOKI KRVNI TLAK I HOMEOPATIJA

“Poštovana magistra,
Nedavno mi je dijagnosticirana primarna hipertenzija i propisana mi je terapija – Nebilet 5 mg ujutro i Tritace 2,5 mg navečer. No, zabrinuta sam i voljela bi paralelno s tom terapijom poraditi na uzrocima bolesti (višemjesečni stres) i koristiti homeopatiju ili druge prirodne metode. Smijem li uz navedene lijekove koristiti homeopatiju i što bi mi konkretno preporučili? Hoće li korištenje homeopatije poništiti ili poremetiti djelovanje lijekova? I kako se mogu zaštiti od neželjenih nuspojava i štetnih posljedica lijekova, kada su oni namijenjeni za korištenje kroz više godina, a moguće i doživotno.”

ODGOVOR: 

Poštovana,
Vaš Vam je liječnik s obzirom na vaše simptome propisao ovu kombinaciju antihipertenziva procijenivši benefit u pogledu normalizacije krvnog tlaka. Namjerno naglašavam benefit u smislu puno veće koristi za zdravlje, od nuspojava uzimanja lijeka. Od nuspojava se nije moguće zaštiti, ali to ne znači da ćete ih i razviti. Najčešće nuspojave pri korištenju beta blokatora (nebivolol-Nebilet) su glavobolja, omaglica, dispneja, konstipacija, proljev, umor, bradikardija (usporeni rad srca), te problemi periferne cirkulacije (hladni udovi). Ljudi koji u terapiji imaju ACE inhibitore (ramipril-Tritace) najčešće se žale na suhi kašalj i to u 5% do 35% populacije na početku uzimanja terapije, koji nestaju vrlo brzo u roku od 1 do 3 mjeseca od početka uzimanja terapije. Ukoliko ste razvili neku od nuspojava i ako ona remeti vaše zdravlje o tome ste dužni obavijestiti liječnika ili ljekarnika.

Homeopatija i alopatija su međusobno komplementarne. Homeopatski lijekovi ne remete proces vezanja alopatskog lijeka za receptor i ne ometaju metaboliziranje lijeka, odnosno ne utječu na biokemijske reakcije, stoga se mogu koristiti istovremeno s alopatskim lijekovima. Homeopatija je energetska metoda liječenja koja utječe na vitalnu silu, ispravlja je, a tijelo potom samo zacjeljuje.

Homeopatija posjeduje veliki broj remedija koje mogu pomoći u sniženju visokog krvnog tlaka. Za koju će se remediju ili kombinaciju remedija homeopat odlučiti ovisi o ukupnosti svih vaših simptoma te vanjskih i unutarnjih manifestacija. Za primjer mogu navesti visoki krvni tlak koji se javlja kao posljedica ulaska žene u menopauzu koja je pritom vrlo razgovorljiva i ima pogoršanje ujutro nakon buđenja. Takvom stanju pomogao bi Lachesis. Ako osoba ima visoki krvni tlak, a pritom žilav, ubrzan i pun puls, glavobolju, vrtoglavicu, crvena je u licu, brzo se naljuti, razdražljiva je zbog teških konstipacija, slabo mokri i urin joj je tamne boje, onda će joj pomoći Belladonna. Visoki krvni tlak u pacijenta koji boluje i od angine pektoris, ima vrtoglavicu, dispneju i endokarditis iscijeliti će remedija Natrium iodatum. Osoba koje je iznenada pretrpjela prekid ljubavne veze i za posljedicu razvila hipertenziju upala je u stanje Ignatie.

Naravno da dugotrajni stres može biti uzrok visokom krvnom tlaku. Homeopatija ima moć interferiranja s uzrokom vašeg stresa, pomaže ga ukloniti kako se ne bi manifestirao i na druge organske sustave dovodeći do neravnoteže i bolesti. Želim naglasiti da je ona individualno holističko liječenje i da je izabrana remedija namijenjena samo vama te drugome ne bi bila od koristi. Za primjeren odabir homeopatske remedije javite se svom homeopatu za homeopatske konzultacije.


 

Misija i vizija | Zašto Annah? | Odricanje od odgovornosti | Pravila o privatnosti | Uvjeti i odredbe | Kodeks etike