Kako ostvariti svoje snove?

Kako ostvariti svoje snove?

7.5.2020.

Jednom sam u jednoj knjizi pročitala sljedeće: Kad bi imali garanciju da će sve ispasti kako treba, da će sve biti dobro i pozitivno, biste li poduzeli korake da ostvarite tu svoju želju o kojoj sanjate?

To je bila najvažnija rečenica u toj knjizi, koja mi je otvorila nove vidike. Koliko se sjećam, ostatak knjige nije mi uopće bio zanimljiv i nisam ju čak ni pročitala do kraja. No, ta rečenica! Tada mi je baš to trebalo! I od tada sam promijenila način na koji gledam na stvari u životu. To je bila rečenica koju sam trebala pročitati. Ostatak knjige nije bio važan.

Pa sad ja pitam Vas. Koja je to želja koju niste ispunili? Koja je to želja koju se bojite ispuniti? Koja je to želja od koje ste već odustali? Ili mislite da je neostvariva?

Zapitajte se sada ponovno. Kada bi imali garanciju i potvrdu da je želja ostvariva, da će ishod Vaše odluke biti pozitivan, da će sve biti u redu… Biste li onda poduzeli korake prema ostvarenju te želje?

Ako ste na moja prethodno navedena pitanja odgovorili negativno, i ako mislite da Vas niti garancija ne bi pokrenula da poduzmete potrebne korake za postizanje tog cilja, tada to nikad nije niti bila Vaša želja niti namjera. Tada ste isto dobili valjan odgovor. To Vam očito u životu ne treba i postoji neki drugi put kojim trebate koračati. I tada tu želju otpustite…. a ujedno vidite imate li neku drugu želju na popisu neostvarenih snova, koju isto tako možete testirati ovim pitanjima.

No, većina Vas je vjerojatno odgovorila na ova pitanja kao i ja tada: DA! DAAAAAAAA! Gdje je ta garancija? Kad mogu krenuti? S garancijom je tako lako odmah krenuti!

Naravno da je lako poduzeti korake i krenuti – ako imamo garanciju da će sve biti u redu.

No, što ako nemamo garanciju?

Tada ćemo krenuti u ostvarenje snova samo ako smo hrabri. Ako imamo petlje. Ako vjerujemo u sebe. Ako to stvarno jako želimo i spremni smo poduzeti rizik. Ako imamo povjerenje u Boga, u Svemir, u anđele čuvare, u sve Svece ovog svijeta… ako vjerujemo u bilo što na ovom svijetu, što će nas podržati u našem naumu.

No, možda ćemo odustati. Ako nismo hrabri. Ako smo kukavice. Ako se bojimo.

Zašto pišem sada o ovoj temi, u ovo doba krize?

Vjerujem da ste imali dovoljno vremena tijekom ove samoizolacije da sagledate svoj život iz svakog ugla. Gdje ste sada? Gdje želite biti? Kamo vodi ovaj put na kojem se nalazite trenutno? Tko Vas okružuje? Jesu li to ljudi koji Vas podržavaju ili koji Vas vuku prema dolje? Koliko ste sretni u životu koji živite?

Dr. Edward Bach vjerovao je da možemo stanje našeg zdravlja procijeniti prema stupnju naše trenutno sreće. Zapitajte se i to. Koliko ste danas sretni? Koliki je stupanj Vaše sreće? Od nula do 100 posto, koliko ste danas sretni? Zapišite taj broj.

Brojka koju ste zapisali trebala bi biti 100, ili jako blizu te brojke. Brojka sto predstavlja savršeno zdravlje. Koliki je stupanj Vašeg zdravlja, ako ta brojka nije sto? Tada trebate na tome poraditi i dizati brojeve. Trebate osigurati da ste sretni. Jako sretni! I tada ćete, kako kaže dr. Bach, biti savršenog zdravlja. Jer sretan čovjek ne može biti bolestan.

Dr. Bach je pisao o puno stvari, a tako i o odabiru karijere, obavljanju posla koji nas usrećuje, te o važnosti ispunjenja naše životne misije. O svim je tim temama pisao jer su one temelj našeg zdravlja i našeg sretnog života.

I kako onda ostvariti svoje snove? Kako napraviti korake prema ostvarenju svog cilja? Kako krenuti?

Što nas blokira da ne krenemo?

Samo strahovi!

Riješite se svojih strahova i krenite naprijed!

Kako nadvladati svoje strahove?

Dr. Bach nam je ostavio u nasljeđe nekoliko divnih cvjetnih esencija koje nam mogu pomoći da krenemo naprijed prema sreći i veselju:

ASPEN – tretira strah od nepoznatog i strah od neizvjesne budućnosti. To je ono što nas blokira kad donosimo odluku. Jer svaka odluka može donijeti pozitivan ili negativan ishod. Ne bojimo se budućnosti uz Aspen.

MIMULUS – strah, strah, strah…. od svega – od neuspjeha, od otkaza, od gubitka, od bolesti, od smrti…. sve što možete imenovati. Riješite se tog straha! Dajte mu ime, pogledajte mu u oči, popijete Mimulus, i krenite!

ROCK ROSE – ove kapi obuhvaćaju sve gore navedene strahove pod Aspen i Mimulus, samo što je jačina straha puno intenzivnija i javlja se panika pri samoj pomisli da trebamo u nekom smjeru krenuti. Panični strah iskorijenite s esencijom Rock Rose.

GENTIAN – ova esencija tretira obeshrabrenje nakon doživljenog neuspjeha. Da, možda ste već jednom pokušali i nije uspjelo. Možda ste više puta pokušali i uvijek doživjeli neuspjeh. Ove kapi će Vam pokazati da je prošla situacija bila u prošlosti, da su to bile tadašnje okolnosti koje nisu iste kao što su sada. Uz ove kapi vidjet ćete da je svaki novi dan prilika da uspijete, da svaki novi korak može biti korak prema uspjehu. S ovim kapima lako je krenuti naprijed i opet pokušati!

GORSE – ova esencije tretira odustajanje nakon neuspjeha. Ako ste pokušali i niste uspjeli, možda ste i odustali od svojih želja. Prekrižili ih. Pretrpili neuspjeh i rekli – NIKAD VIŠE. Ove kapi Vam daju nadu i vraćaju Vas u poziciju u kojoj ćete možda željeti ipak opet pokušati. Jer, s ovim kapima ćete shvatiti da ste odustali iz jednog jedinog razloga – zbog straha od ponovnog neuspjeha. Odustali ste da se zaštitite od ponovnog razočaranja, od boli, od sramote, od tuge, od gubitka, od neuspjeha. Opet smo došli do istog, vidite? Strah nas jedini blokira!

WILD ROSE – ova je esencija divna jer Vas može “probuditi iz uspavanog sna”. Možda ste s vremenom otupili i zaboravili na Vaše najdublje želje. Prepustili se jednoličnosti života. Prepustili se sivilu. Dopustili si da ostanete u prosjeku ili ispod prosjeka. Ako ikad govorite rečenice: “Život je takav.”, “To se ne može promijeniti”, “Nema drugog izlaza.”, “Tako je kako je”…. i slične rečenice… tada Vam hitno treba Wild Rose! Probudite se iz sna! Oko vas postoje brojne druge opcije! Ovo nije jedini put na kojem stojite sada!

WILD OAT – esencija koja pomaže kada stojite na prekretnici i ne znate kojim putem krenuti.

CERATO – esencija koja pomaže da razvijete svoju intuiciju i donosite odluke koje su dobre za Vas, bez da se uvijek oslanjate na tuđe mišljenje kad trebate donijeti neku odluku.

SCLERANTHUS – esencija koja pomaže kad se mučite s donošenjem odluke, a ne možete se nikom povjeriti i nikog ne možete pitati za savjet.

WALNUT – esencija za zaštitu od vanjskih utjecaja, koja Vam pomaže da ostanete na svom putu, da se držite svojih odluka, da Vas nitko iz Vašeg okruženja ne može sputavati, skrenuti s puta, obeshrabriti…

Kako skenirati trenutno stanje našeg života?

Jednom sam bila na jednom predavanju, dok sam još bila profesorica na fakultetu. Taj sam dan iznenada dobila zadatak da studente povedem u drugu dvoranu, te da umjesto mog predavanja o računovodstvu studenti slušaju predavanje jedne gostujuće tvrtke, koja je prezentirala kako oni održavaju zadovoljstvo svojih zaposlenika i kakve treninge rade sa svojim zaposlenicima. Iskreno, mislila sam da ću se dosađivati na tom predavanju. Nije mi se dalo slušati predavanje tamo neke tvrtke…. No, sjedila sam i pozorno slušala. Taj me dan podučio tome da Bog uvijek ima neki viši plan za nas. I da se ne opiremo onom što On stavi pred nas, nego da pozorno saslušamo što nam ima za poručiti. I na tom sam predavanju dobila divnu poruku i poduku. Predavači su pričali o sljedećoj vježbi koju rade sa svojim zaposlenicima. Svaki zaposlenik treba se zapitati sljedeća tri pitanja:

  1. Što to sve radim trenutno, a nije dobro za mene?
  2. Što to sve radim trenutno, a jako je dobro za mene?
  3. Što to ne radim još, a bilo bi jako dobro za mene?

Odgovore na ova pitanja možete i Vi sada napisati sami. Razmislite dobro. Dajte si vremena.

I kada napišete te dogovore, kada identificirate sve te stvari – tada poslušajte savjet o tome što trebate dalje napraviti.

  1. Što to sve radim trenutno, a nije dobro za mene? SVE TO PRESTANITE RADITI!
  2. Što to sve radim trenutno, a jako je dobro za mene? SVE TO NASTAVITE RADITI!
  3. Što to ne radim još, a bilo bi jako dobro za mene? SVE TO POČNITE RADITI!

Jednostavno, zar ne?!

Osobno to od tada uvijek primjenjujem kad mi zatreba i često to podučavam i svoje studente i klijente.

Kako doći na pravi put?

Eto, nadam se da ste još malo promislili o svom životu, o svojim željama, o svojim ciljevima, o svojoj životnoj misiji… U ovom sam Vam postu navela neke tehnike, neka pitanja i kapi s kojima i ja sama rješavam svaku situaciju na koju naiđem.

I za kraj Vam navodim još jednu rečenicu koja mi se davno urezala u pamćenje, iz jedne od onih divnih knjiga za osobni razvoj: “Ako ste negdje putem krivo skrenuli i nalazite se na krivom putu, postoji samo jedno rješenje. Vratite se nazad istim putem kojim ste došli, do onog križanja na kojem ste krivo skrenuli. I tada krenite dalje koračati kroz ispravnu ulicu.”

Jer iz slijepe ulice ne možete naprijed, osim glavom kroz zid.

S druge strane, na pravom putu, vrata Vam se uvijek otvaraju sama ispred Vas… i na pravom je putu lako koračati.

Na pravom putu ćemo trčkarati veselo, sretni kao malo dijete, veseleći se pri tome svakom cvijetu, svakoj ptičici i svakoj novoj stepenici… jer pravi put nas vodi naprijed, prema gore i na bolje!

Želim Vam svu sreću na Vašem putu!

S poštovanjem,

Ana Klikovac

 

 

Misija i vizija | Zašto Annah? | Odricanje od odgovornosti | Pravila o privatnosti | Uvjeti i odredbe | Kodeks etike
Annah d.o.o.