Što je homeopatija?

Osnovno načelo u homeopatiji glasi: „Slično se sličnim liječi”. Začetnik homeopatije bio je njemački liječnik Samuel Hahnemann (1755. – 1843.). On je došao do spoznaje da supstancija koja izaziva određene simptome kod zdrave osobe može izliječiti pacijenta koji ima iste ili slične simptome bolesti. Primjerice, kopriva (Urtica urens) izaziva bolne crvene plikove na tijelu kada zdrava osoba dođe u kontakt s njom, a homeopatski pripravak Urtica urens, koji predstavlja minimalnu razrijeđenu dozu te biljke, kod pacijenta liječi bolne ekceme na koži koji peku i žare. Drugi je primjer homeopatski lijek koji se radi od otrova pčele. Ubod pčele kod zdrave osobe izaziva crveni otok koji prate oštri pekući bolovi, a mogući su i oticanje grla i poteškoće s disanjem. Homeopatski lijek Apis mellifica liječi iste takve simptome kod pacijenata. Konzumacija kave često dovodi do nesanice i neuobičajene aktivnosti uma i tijela kod zdrave osobe, dok će homeopatski lijek Coffea cruda liječiti nesanicu kod pacijenata s istim takvim simptomima.

Homeopatski su lijekovi biljnog, mineralnog i životinjskog podrijetla, potpuno su neškodljivi, ne izazivaju nikakve nuspojave i mogu se koristiti uz lijekove klasične medicine. Homeopatija je posebno učinkovita u tretiranju kroničnih oboljenja koja se teško liječe drugim metodama, poput astme, bronhitisa, epilepsije, alergija i bolesti štitnjače. Također pomaže i kod tegoba kao što su prehlada, upala uha, temperatura, kod bolnih menstruacija ili tegoba u menopauzi, te drugih tegoba.

Homeopatija se zasniva na holističkom pristupu pacijentu te je njezin cilj postizanje ravnoteže kod osobe na emocionalnoj, mentalnoj i fizičkoj razini. Prvi razgovor homeopata s klijentom obično traje 1 – 2 sata, a cilj je homeopata saznati što više detalja o tegobama klijenta kako bi pronašao homeopatski lijek koji pokriva cjelokupnu sliku pacijenta i sve njegove tegobe. Ispravno odabran lijek dovodi do dugotrajnog izlječenja.

Trudnice i dojilje trebaju se posavjetovati s liječnikom i homeopatom prije korištenja homeopatskih lijekova, no većina homeopatskih lijekova može se koristiti u trudnoći.


Tko je bio začetnik homeopatije? Tko je bio Samuel Hahnemann?

Dr. Christian Friedrich Samuel Hahnemann rođen je 10. travnja 1755. u Meisenu, u Njemačkoj. Njegov otac bio je principijelan, religiozan i obrazovan čovjek od kojeg je naučio da nikoga ne treba slušati pasivno, te da treba razvijati um i postavljati pitanja. Pokušavao je pronaći djelotvorniji način liječenja, promatrajući čovjeka kao složeno biće koje osim fizičkog tijela ima i suptilnije dijelove – životnu energiju, psihu i duh. Službena medi¬cina njegova vremena, naime, nije kod liječenja uzimala u obzir čovjeka u njegovoj cijelosti, već je na bolest gledala isključivo na fizičkoj razini. Hahnemann je svojim kolegama zamjerao što su liječili puštanjem krvi ili davanjem jakih doza toksičnih supstancija koje su dodatno oslabljivale organizam i njegov obrambeni sustav. Smatrao je da se takvim liječenjem samo kratkoročno uklanjaju simptomi, a bolest se potiskuje s fizičkog u dublji, psihički plan čovjeka, čime ona postaje kronična i još opasnija, a sam pacijent dodatno pati i sve više slabi. Njegovo najpoznatije djelo je Organon of Medicine. Knjiga predstavlja temelj homeopatije i sadrži detaljno definirane osnove homeopatske filozofije, znanosti i prakse.


Akutne i kronične bolesti

Važno je definirati razliku između akutnih i kroničnih bolesti da bismo što bolje pomogli pacijentu te odabrali prikladnu terapiju za daljnje liječenje.

Akutne su bolesti samoograničene, odnosno s određenim trajanjem, što obično uključuje razdoblje inkubacije, pojavljivanje bolesti te fazu oporavka.

Kronične se bolesti javljaju kroz duže razdoblje, uz postupno pojačavanje simptoma, često prikazujući različite simptome kako se bolest razvija. Trajanje kronične bolesti uglavnom je nepoznato te će ovisiti o prirodi bolesti te o snazi pacijenta.


Heringov zakon izliječenja u homeopatiji

Constantine Hering (1800-1880), njemački homeopat i liječnik, zaslužan je za brojne doprinose u homeopatiji. Zovu ga i ocem američke homeopatije, jer je proširio primjenu homeopatije u SAD-u kad se tamo preselio.

Postavio je Zakonitosti izliječenja u homeopatiji, gdje se proces izliječenja u organizmu odvija:

  1. Od važnijih organa prema manje važnim
  2. Odozgo prema dolje
  3. Iznutra prema van
  4. Unazad - obrnutim redoslijedom nastanka simptoma

Napisao je brojne knjige o homeopatiji, te je bio veliki zaljubljenik u knjige, što se može vidjeti na slici njegove radne sobe.

Hering je poznat i po tome što je prvi pripremio homeopatski lijek od otrova zmije- Lachesis mutus, jedne od najotrovnijih zmija na svijetu.

Takodjer je u materiu medicu uvrstio lijek Glonoinum- homeopatski nitroglicerin, puno prije nego što se on počeo koristiti u medicini.

Samuel Hahnemann je vrlo cijenio rad dr. Heringa te mu je često pisao. Takodjer je zatražio od Heringa da mu pošalje svoj novootkriveni lijek Lachesis, kako bi ga mogao davati svojim pacijentima.Akademija Bach foundation Homeopatija - The Other Song buteyko atifa